Domaće torte su sastavni dio svakog slavlja – rođendana, vjeridbe, vjenčanja, krštenja, …

Sigurno da ne postoji osoba na svjetu koja može da odoli bogatom ukusu čokoladne torte ili osvježavajućoj voćnoj varijanti.

Međutim, samo domaće torte čine uživanje potpunim!

Iako danas postoji izražena tendencija kupovine torti i kolača po velikim supermaketima koje su pune aditiva. Ukus domaće pravljene torte ne može niko zamjeniti.

Domaće torte imaju dugu tradiciju

Domaće torte

Još naše prabake su u 19. vijeku spremale domaće torte.

Prve pečene poslastice pravljene su od brašna i šećera ili meda. Smjesi su često dodavana jaja, mlijeko ili mast.

Kako su 40-ih godina 19. vijeka pronađeni soda bikarbona i prašak za pecivo, pravljenje torti bilo je znatno lakše. Pod uticajem Austrougarske koja je u to doba vladala teritorijom Bosne pa i današnjeg Istočnog Sarajeva domaće torte su doživjele pravi vrhunac, te su se poslastičarnice otvarale širom zemlje.

Restoran Soho će vas u ovom blogu upoznati sa magijom ukusa koje donosi ručno pravljena torta od najkvalitetnijih sastojaka.

Domaće torte imaju najbolji ukus

Domaće torte su napravljene od svježih sastojaka i nisu zamrzavane poput onih u marketima.

Upravo zato, one su i boljeg ukusa, tj. jedino ove torte pružaju pravi ukus u kome do izražaja dolaze sve arome koje su u njihovom sastavu.

Nasuprot domaćim, kupovne torte neće nikada imati draž i neće probuditi sva vaša čula dok je konzumirate. Ne samo da su pune aditiva i drugih štetnih sastojaka koji im prividno daju svježinu kako bi duže trajale na rafovima, već su u njima i druge namirnice lošijeg kvaliteta.

Domaće torte su zdravije!

Domaće torte

Da, dobro ste pročitali – torte su zdrave, ali samo ako su domaće!

U njima je kontrolisani unos masti, šećera i brašna, dok su komercijalizovane prepune hidrogenizovane masti, konzervansa, soli i vještačkih boja i aroma.

Naše torte pravljene po domaćoj recepturi sadrže hranljive ugljene hidrate koji obezbjeđuju energiju za cijelo tijelo, uključujući mišiće, mozak i nervni sistem. Svježe mlijeko i jaja u njima su glavnih izvor proteina i kalcijuma koji poboljšava funkcionalnost kostiju i zuba.

Ukoliko sadrže suve plodove, kao što su badem ili indijski orah, one pozitivno utiču i na imunološki sistem.

Ukoliko su pak u pitanju voćne domaće torte od jabuke i ananasa, bogate su vlaknima koji su značajni za digestivni sistem, jer obezbjeđuju bolje varenje.

Takođe, zbog kontrolisanih namirnica, one su jedina opcija za ljude koji pate od alergija!

Domaće torte su “zvijezde” kulinarskih majstorija

Domaće torte

Porodični ručak ne možemo da zamislimo bez ukusne, lijepo ukrašene domaće torte. Iako su torte koje se prave po narudžbini prava remek djela u ukrašavanju, domaće torte retko sadrže “težak“ fondan.

One se prelivaju glazurama, filovima i šlagom. Zatim se posipaju samljevenim ili sitno isjeckanim bademima, orasima, lješnicima, kokosom, mljevenim keksom, rendanom čokoladom ili, pak, svježim voćem i marcipanom.

Njihova prednost se ogleda i u raznolikosti vrsta i nevjerovatnim ukusima koji mame da uzmete parče više.

Zato, sledeći put, ako želite da pojedete parče ukusne poslastice posjetite restoran Soho koji ima najljepše torte spremljene po domaćoj recepturi.

Related Posts

Leave A Comment